Behandlingsmetoder2018-12-07T11:11:06+00:00

Behandling av plager i og etter overgangsalderen, deriblant hormonbehandling

Det finnes mange behandlingsmuligheter med både fordeler og ulemper. Forskjellen i spekteret av plager og symptomer vil kunne medføre forskjellige typer av behandling. Vi anbefaler deg å kontakte lege, slik at du kan få den beste behandlingen tilpasset deg.

Systemisk hormonbehandling

Systemisk hormonbehandling benyttes for å behandle generelle plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette. Som regel benyttes tabletter eller plaster ved slik behandling2.

Det anbefales at en starter med laveste effektive dose, og øker denne dosen ved behov2. Dette gjøres i samråd med din lege.

Lokal hormonbehandling i skjeden

Lokal hormonbehandling er en måte å behandle symptomene ved vaginal atrofi på, men som ikke lindrer generelle plager som hetetokter og nattesvette. Ved riktig veiledning og behandling kan slimhinnene gjenopprettes, pH normaliseres og symptomer som kløe, svie og smerter ved samleie avta. Dette betyr også at risikoen for urinveisinfeksjoner reduseres. Til denne typen behandling benyttes mye lavere hormondoser enn ved systemisk hormonbehandling4.

Lokal hormonbehandling kan fås som krem, vagitorier, gel eller vaginaltabletter som plasseres i skjeden. Snakk med legen din om behandlingsmuligheter og varigheten av behandling.

Generelt er bivirkningene ved lokal hormonbehandling milde, forbigående og ofte lokale (ubehag i skjeden)4.

I enkelte tilfeller kan man kombinere systemisk og lokal hormonbehandling for å behandle både generelle og lokale plager4.

Ekstra fuktighet med reseptfrie behandlingsalternativer

Forskjellige fuktighetsgivende glidemidler, vagitorier og vaginalkremer fås kjøpt reseptfritt. De inneholder for eksempel mandelolje, hyaluronsyre eller gelé basert på vann eller silikon. Felles for disse produktene er at de tilfører fuktighet kortvarig, men de behandler ikke vaginal atrofi, som er årsaken til tørrhet i skjeden.

Bekymringer knyttet til behandling med hormoner

Ved hormonbehandling skiller man mellom lokal- og systemisk behandling. Ved lokal hormonbehandling (for eksempel vaginaltablett, krem eller vagitorier) foregår opptaket av hormoner lokalt i skjeden. I studier har lokal hormonbehandling vist lavt opptak av hormoner til resten av kroppen. Det vil si at gjennomsnittlige hormonverdier i blodet i hovedsak har holdt seg innenfor de normale verdiene målt hos kvinner etter overgangsalderen. Dette betyr at det er svært beskjedne mengder av de tilførte hormoner som opptas i skjedeveggen og når ut i blodbanen6.

Ved systemisk hormonbehandling (for eksempel plaster eller tabletter) vil hormoner opptas i hele kroppen. Hos mange kvinner har systemisk hormonbehandling en positiv effekt på generelle plager som hetetokter og nattesvette3. Behandlingen hjelper derimot ikke alltid mot underlivsplager4. Mengden hormoner som opptas i kroppen er høyere ved systemisk hormonbehandling enn ved lokal hormonbehandling. Systemisk hormonbehandling kan medføre økt risiko for enkelte krefttyper og venøs blodpropp3

Det er ulik risikovurdering for yngre og eldre kvinner når det gjelder systemisk hormonbehandling. I denne sammenhengen går grensen for yngre/eldre ca. ved 60 års alder, eller ca. 10 år etter siste menstruasjon (menopause)3.

Snakk med legen om symptomene dine slik at du kan få riktig behandling

Kilder